18 maja 2016

Mus jabłkowy z cynamonem


Produkty sklepiku ze smakiem już jakiś czas temu zagościły w naszym domu. Z wielką przyjemnością wpuściliśmy je do naszych czterech kątów, a o efektach tej wizyty będziecie mogli poczytać właśnie w dzisiejszym poście. 


Nie bez powodu między innymi mus o smaku jabłka z cynamonem chętnie był u nas goszczony. Oboje uwielbiamy smak jabłek, a z nutką cynamonu tworzą one naprawdę przepyszny, domowy przetwór. Sam mus jest przygotowany w taki sposób, jak robiła to moja Babcia. Po prostu czuć ten aromat świeżo zerwanych z jabłoni owoców, dosłownie jakby mus dopiero co został przygotowany. Jest tak świeży i pięknie pachnący, że aż ślinka cieknie na samą myśl, a co dopiero po otworzeniu wieczka słoiczka. Po prostu bajka!  


Zapach musu jest po prostu obłędny. A smak równie przepyszny i niesamowity. Z wielką przyjemnością wypróbowaliśmy smak musu na różne sposoby. Przedstawimy Wam kilka banalnych pomysłów na wykorzystanie musu: 

POMYSŁ 1: 

Nie ma nic pyszniejszego i prostszego w wykonaniu niż świeżo skrojona kromka chleba z dodatkiem nie szynki czy sera, lecz zdrowego i pysznego musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu. Z pewnością takie kanapki znikną z talerza jeszcze szybciej niż się tam pojawiły. 

POMYSŁ 2: 

Któż z Nas nie lubi naleśników? Każdy je uwielbia! A co gdyby w ich środek włożyć mus jabłkowy? Świetny pomysł, prawda? U nas w domu okazał się to najskuteczniejszy sposób na zastosowanie pysznego musu. Naleśniki z musem znikały w oka mgnieniu, a mnie nie pozostało nic innego jak zbierać pochwały. 

POMYSŁ 3: 

Uwielbiam kaszę mannę. Sama nie wiem czemu aż tak kocham ten deser, ale jak byłam trochę młodsza, to Babcia zawsze mi przygotowywała tą przekąskę i chętnie ją zjadałam. Przeważnie oblaną sokiem malinowym, ale czemu by nie użyć do tego musu jabłkowego? Kaszę mannę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Szybko, bezproblemowo, a do tego i smacznie. Przekładamy ugotowaną kaszę mannę do miseczek, a na wierzch układamy nasz pyszny mus jabłkowy z cynamonem. Nie dosyć, że smak obłędny, to do tego ten zapach... kto by się nie skusił? W podobny sposób możemy wykorzystać mus do budyniu czy kisielu. 

POMYSŁ 4:

Pieczone jabłka... to smakołyk, który jest nie tylko zdrowy, a przede wszystkim prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko umieścić jabłka w piekarniku nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny, ale wcześniej musimy wyciągnąć z niego środek, aby włożyć do niego mus, który zapiekany razem z jabłkiem po wypróbowaniu da niesamowity efekt połączenia pierwotnego jabłka i zrobionego z niego przetworu z dodatkiem cynamonu, który nada całemu przysmakowi niesamowitego aromatu. 

POMYSŁ 5: 

Ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem musu jabłkowego. Uwielbiam ciasto francuskie, oczywiście kupuję takie już gotowe, które wystarczy otworzyć z opakowania i można z niego wyczarować różne przekąski. Jedną z nich są ciastka, do których w środku wkładam pokrojone w kostkę kawałki jabłka oraz odrobinę musu jabłkowego z cynamonem. Oczywiście przedtem kroję ciasto na ok. osiem kawałków - takich dość sporych, aby dało się je zawinąć w formę rogalika. A po ułożeniu jabłek i musu właśnie zwijam ciasto w nieduże rogaliki. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę, właściwie to nie wiem ile, bo śledzę to na bieżąco - po prostu jak moje rogaliki zyskają lekkich rumieńców. Wtedy też wykładam je na tackę do ostygnięcia, a następnie szukam sprawców, którzy pozbyli się ich z talerzyków! 


Czytają etykietę musu nie wysilimy się zbytnio, gdyż mus jabłkowy z cynamonem powstał na bazie tylko i wyłącznie naturalnych składników i w jego składzie są tylko: jabłka z Lanckorony, cynamon, cukier oraz informacja, że 100 gram musu wyprodukowano z 149 gram jabłek. 


Mus jabłkowy z cynamonem zasmakował nam bardzo. Choć jest to tylko 500 gramowy słoik, to mus wypróbowaliśmy na kilka, a nawet i kilkanaście sposób. Z pewnością każdy znajdzie i dla siebie odpowiedni sposób na spróbowanie tego domowego przetworu. My powiemy jedno: nie jeden dżem czy mus dostępny na rynku z tym po prostu nie ma szans konkurować, po prostu się chowa! Mus ze sklepiku ze smakiem jest zdrową, pozbawioną wszelkich konserwantów i barwników przekąską, którą możemy dodawać do wielu deserów, które uwielbiamy najbardziej. Z pewnością staną się one dla Nas o wiele smaczniejsze i ciekawsze niż przedtem! Zachęcamy do wypróbowania, a z pewnością nie ruszycie już nigdy zwykłego dżemu na sklepowej półce.

2 komentarze :

  1. ja to bym sobie zjadła szarlotkę :P , ale mój piekarnik coś ostatnio nawala :(
    http://pa2ul.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak... pychotka :) mus również i do tego by się sprawdził, do tego bita śmietana i mhm! :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka