22 lutego 2016

Konfitura z dynią i imbirem


Jak już wiecie z naszego fanpag'e, otrzymaliśmy od Sklepiku ze smakiem przepyszne produkty, które zawitały w naszym domu i przywróciły smak z dzieciństwa, smak domowej roboty przetworów, które przygotowywały nasze Babcie i Prababcie.


Konfitura z dynią i imbirem. To jeden z trzech produktów, które mieliśmy okazję zasmakować w ostatnim czasie. Jest to najmniejszy słoiczek, prezentujący się bardzo ładnie, przykryty na wierzchu warstwą ozdobnego, szarego papieru i obwiązany lnianą wstążką. Całość prezentuję się naprawdę uroczo, a przede wszystkim przypomina sposób, w jaki kiedyś moja Babcia owijała swoje słoiki z przetworami, aby nie tylko ładnie wyglądały, ale przede wszystkim na długo zatrzymywały swój wyjątkowy smak, aromat i... i ten nieziemski zapach.


Konfitura z dynią i imbirem, to bardzo smaczny i pyszny produkt. Jego konsystencja jest bardzo dobrze przystosowana do swobodnego rozmasowywania go na chlebie lub bułce. Konfitura ma piękny, pomarańczowy i brązowy kolor, który lekko podchodzi pod złocisty kolor. Produkt nie jest mocno słodki, jest taki w sam raz - cukier w konfiturze praktycznie nie jest wyczuwalny, co szczególnie ważne jest dla cukrzyków, ale i dla każdego z nas, aby dbać o swoje zdrowie i prawidłową dietę. Konfitura, to idealny bohater lekkiego śniadania lub kolacji. Jesteśmy pewni, że tak jak nam zasmakuje Wam połączenie dyni z imbirem. 

Konfitura powstała na bazie naturalnych składników, czytając etykietę nie namęczymy się zbytnio, bo produkt ten powstał na bazie kilku składników takich jak np. dynia, imbir, goździki, sok z cytryny. Nie dostrzeżemy w składzie konfitury żadnych dodatków w postaci konserwantów, sztucznych barwników i tym podobne. Konfitura ze Sklepiku ze smakiem, to po prostu same dobra jakie niesie nam natura! 


Konfiturę można zarówno posmarować na chleb czy bułkę, ale także może ona stać się głównym dodatkiem na przykład do naleśników czy wielu deserów. To do czego użyjemy tej smacznej i domowej konfitury zależy tylko i wyłącznie od nas, od naszych potrzeb i od naszej wyobraźni, która pozwoli na kreatywne szaleństwa w roli głównej z tą wyjątkową konfiturą. 

POMYSŁ 1: 

Biszkoptowe babeczki z konfiturą. Wystarczy tylko przygotować składniki na biszkopt:
10 jajek 
2 szklanki cukru 
2 szklanki mąki tortowej 
2 szklanki mąki ziemniaczanej 
10 łyżek oleju 
2 łyżki proszku do pieczenia 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąki (tortową i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i umieścić ciasto w foremkach do babeczek. Na wierzchu każdej babeczki umieścić po łyżeczce konfitury, włożyć do piekarnika i piec 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 

POMYSŁ 2:

Pamiętam, że jak byłam mała uwielbiałam bawić się z siostrą w kucharki. Oczywiście nie mogłyśmy używać piekarnika, więc nasze kuchenne rewolucje wyglądały mniej więcej tak: kupowałyśmy z wcześniej opróżnionych skarbonek okrągłe wafelki, które łączyłyśmy w pary, następnie na wierzchu jednego z nich kładłyśmy dżem lub konfiturę i przykrywałyśmy drugim wafelkiem. Razem z siostrą uwielbiałyśmy taką przekąskę, która była przede wszystkim niedroga, lekka, a do tego bardzo smaczna. Niby nic takiego, ale jako małe dzieciaki bardzo cieszyłyśmy się, że same stworzyłyśmy coś do zjedzenia i co ważne - dało się to zjeść! Myślę, że takie lekkie śniadanie w postaci wafelków przełożonych konfiturą może być bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu!   

4 komentarze :

  1. Z pewnością przepyszna jest ta konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nie lubię konfitur. nawet nie lubię kompotów :P
    z kolei lubię gotować itp. i zapasy może bede we wakacje robić jak faceta zagonię do sprzatania piwnicy haha :D .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kompotów to ja też nie lubię :) za to w kuchni rządzimy oboje i oboje gotujemy, więc każdy ma po równo swój wkład :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka